Opintolinja

Biologia ja luonnontieteet

Tavoitteena biologia, biolääketiede, farmasia tai ravitsemustiede? Tervetuloa!

Hae tästä

Kohti biologian tai luonnontieteiden opintoja

Onko sinulla tavoitteena päästä yliopistoon opiskelemaan biologiaa, biolääketiedettä tai muita biotieteitä? Vai kiinnostaako sinua farmasia tai ehkä ravitsemustiede? Olisiko kemia juuri sinun tulevaisuuden alasi? Tie yliopistoon ja kohti unelmien alaa ei välttämättä ole suoraviivainen ja haasteita matkan varrelle osuu varmasti. Valintakokeet jännittää liikaa, yhteishaussa ei löytynyt mielekkäitä hakukohteita ja yksin pänttääminen on vaan tosi tylsää. Miltä sinusta kuulostaisi selkeä päivärytmi, samoista asioista kiinnostuneet opiskelukaverit, henkilökohtainen ohjaus ja kannustavat opettajat? Kaikkea tätä on Alkio-opiston biologia ja luonnontieteet linjalla. Tule rakentamaan kanssamme tie kohti tutkintoa!

Biologia ja luonnontieteet -opintolinjalla opiskelet lukuvuoden verran biologiaa, ympäristötieteitä, kemiaa, farmasiaa ja ravitsemustiedettä oman valintasi mukaan. Vuoden aikana voit kerrata lukio-opintoja sekä tehdä avoimen yliopiston opintoja – myös kieli- ja viestintäopintoja. Kaikki opinnot auttavat sinua valmistautumaan valintakokeisiin, ja avoimen yliopiston opintojen hyväksilukua osaksi korkeakoulututkintoa voit hakea sitten, kun ovet korkeakouluun ovat auenneet.

Me haluamme olla apunasi matkalla kohti tutkintoa – hae jatkuvan haun kautta nyt!

Tie kohti tutkintoa ja omaa alaa

Väyläopintojen avulla

Väyläopintojen kautta sinun on mahdollista hakea yliopistoon opiskelemaan biologiaa, ympäristötiedettä, biokemiaa tai farmasiaa. Lukuvuoden aikana voit suorittaa ne avoimen yliopiston kurssit, joiden perusteella haet yliopistoon avoimen väylän kautta. Yliopistosta ja tutkinnosta riippuen nämä opinnot hyväksiluetaan kokonaan tai osittain osaksi yliopisto-opintojasi, joten väyläopinnot nopeuttavat myös yliopistosta valmistumistasi.

Valintakokeen kautta

Lukuvuoden aikana voit opiskella kansanopistokursseja sekä avoimen yliopiston kursseja, jotka molemmat tukevat valmistautumista valintakokeeseen. Kevään päätteeksi kerrataan vielä yhdessä valintakoetta varten. Opintojen aikana saat myös tuntumaa siihen, kuinka vaativia ja työläitä yliopistokurssit voivat olla – tai oikeastaan, kuinka mielenkiintoisia ne ovat ja mihin kaikkeen haluaisitkaan sitten yliopistossa päästä tutustumaan enemmän!

Omaa polkua etsimässä

Sinua on aina kiinnostanut vähän biologia, mutta et oikein ole varma asiasta. Kemiakin oli kivaa koulussa, mutta onko se tosi vaikeaa yliopistossa? Tai olisiko farmasia kuitenkin sinun juttusi? Ja mitä ihmettä opiskellaan ravitsemustieteissä? Tule ja ota selvää! Suorittamalla eri alojen kursseja sinulle selkenee mistä olet kiinnostunut ja vielä tärkeämpää mistä et ole kiinnostunut. Vuosi Alkiolla antaa sinulle aikaa pohtia rauhassa tulevaa suuntaasi. Lisäksi saat hyviä vinkkejä sinulle sopivista hakukohteista samanhenkisiltä linjalaisilta ja opettajilta, joilla on erilaisia koulutus- ja urapolkuja.

Mitä voit opiskella biologian ja luonnontieden opintolinjalla?

Biologia ja luonnontieteet opintolinjalla pääset opiskelemaan avoimen yliopiston opintoja usealta eri alalta. Voit valita perusopintoja bio- ja ympäristötieteistä, kemiasta, ravitsemustieteistä, farmasiasta ja ihmisen biologiasta. Näiden lisäksi voit opiskella viestintä- ja kieliopintoja, jotka kuuluvat väyläopintoihin ja yliopistotutkintoon.

Opintojen pohjana ovat kansanopistokurssit biologiasta ja kemiasta, nämä kurssit kertaavat lukion sisältöjä. Ei siis haittaa, vaikka lukiosta olisi aikaa tai et ole käynyt lukiota ollenkaan! Avoimen yliopiston kurssitarjonnasta valitsemasi opintokokonaisuudet jakautuvat koko lukuvuoden ajalle. Meillä on tarjolla laajasti myös viestintä- ja kieliopintoja niin kertausta kuin yliopistotutkintoa varten. Jokainen opiskelija rakentaa opinnoista itselleen parhaiten sopivan kokonaisuuden. Ja jos olet epävarma, mitä kaikkea sinun kannattaisi opiskella, niin opettajasi neuvovat ja ohjaavat parhaansa mukaan. Kannustamme sinua rohkeasti kokeilemaan eri opintoja, jotta oma juttusi ja polkusi löytyisi.

|

Alkion ja väyläopintojen avulla yliopisto-opiskelijaksi

Vuosi opistolla teki minusta paljon valmiimman yliopistossa opiskeluun, sillä muun muassa opiskelutekniikat, englannin käyttö opiskelukielenä ja tekstien kirjoittaminen kehittyivät. Alkio-opisto on turvallinen paikka kokeilla, oppia ja opiskella, sillä ympärillä on muita samassa tilanteessa olevia opiskelijoita ja kun usko omaan tekemiseen oli hukassa, vertaistukea sai aina muilta. Lisäksi opettajat ovat erittäin osaavia ja kannustavia sekä apua Alkiolla sai aina, eikä ongelmien kanssa tarvinnut jäädä yksin. Ilman Alkiota opiskelu pääsykokeisiin tai avoimen yliopiston kurssien suorittaminen olisi ollut todella paljon haastavampaa. Minut hyväksyttiin opiskelemaan Turun yliopistoon biokemiaa avoimen väylän kautta.

Lue Iidan tarina

Opiskelu ja opetus Alkio-opistossa

Opiskelu linjalla on kokoaikaista, joten sinulla on oikeus opintotukeen. Koska Alkio-opisto luetaan toisen asteen oppilaitokseksi, opintovuosi ei vie myöskään tukikuukausia korkeakouluopinnoista, mutta suoritetut opinnot nopeuttavat valmistumista. Opiskelupaikka Alkiolla ei muuta asemaasi korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiössä. Voit siis turvallisesti kokeilla löytyykö täältä oma alasi – elämäsi paras välivuosi odottaa sinua!

Opintolinja on vuoden mittainen. Jos sinulla on hyvät pohjatiedot biologiasta ja kemiasta, voit hypätä mukaan opintoihin myös kesken vuotta esimerkiksi tammikuussa. Muista kuitenkin, että kurssit toteutetaan vain kerran lukuvuodessa, joten syksyn kursseja et voi enää keväällä opiskella. Alkio-opisto on tiivis yhteisö, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Muut opiskelijat ja henkilökunta tulevat tutuiksi erilaisissa tapahtumissa, retkillä ja tietysti opiston käytävillä kohdatessa. Täällä saat vertaistukea, kannustusta, ohjausta ja uusia ystäviä.

Opiskelu biologia ja luonnontieteet linjalla kehittää opiskelutaitojasi ja valmiuksia opiskella ja toimia akateemisessa maailmassa. Opetus painottuu lähiopetukseen, oppitunneilla on luentoja, oppimistehtäviä, tenttejä, erilaisia pieniä harjoituksia ja labratöitä. Yhdessä tehdään paljon ja aina löytyy joku, jolta voit kysyä – et ole yksin opintojesi kanssa. Vuosi Alkio-opistolla ei taatusti mene hukkaan, vaan on todellinen satsaus tulevaisuuteen.

Miksi biologian ja luonnontieiden opintolinjalle?

Parhaat tulokset tehdään yhdessä ja aika Alkio-opistossa voi merkitä sinulle enemmän kuin uskotkaan. Vuosi Alkiolla on todennäköisesti erityisen tärkeä ajanjakso elämässäsi. Mahdollisuus kasvaa ja kehittyä, oppia ja opiskella, sekä ennen kaikkea luoda yhdessä kokemuksia ja elämyksiä, jotka muistat aina. Lukuisat opintolinjamme tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia sinulle, joka haluat oppia, opiskella ja kokea yhdessä. Tässä kolme syytä tulla biologia ja luonnontieteet opintolinjalle Alkio-opistoon

Tee väyläopinnot

Onneksi valintakokeet eivät ole ainoa reitti yliopistoon! Väyläopintojen tekijöitä on meillä iso porukka, joten saat varmasti vertaistukea ja yhdessä tehden opinnot etenevät sujuvasti. Laadukas ohjaus ja opetus auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi, ja saat välivuodesta kaiken irti, kun suorittamasi opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa.

Yhdessä olemme enemmän

Uusia kavereita, uusia kokemuksia, uuden oppimista yhdessä. Yhdessä tekeminen siivittää sinua kohtia unelmiesi opiskelupaikkaa ja muistot Alkio-vuodesta yhdistävät ihmisiä vielä vuosienkin päästä.

Tutustu rauhassa

Sinulla on kokonainen lukuvuosi aikaa miettiä omaa tulevaisuuden alaa ja kokeilla erilaisia opintoja. Voit kokeilla osaamistasi avoimen yliopiston opinnoissa tai keskittyä rakentamaan pohjatietoja. Vuosi Alkiolla voi vahvistaa näkemystäsi tulevasta alastasi tai sitten löydät uuden suunnan.

Jannan opiskelijatarina

”Alkio-opisto on ollut hyödyllinen itselle juuri sen takia, että pääsin yliopistoon. Sie saat keskittyä opiskeluun, siellä on tosi hyviä opettajia ja sie pystyt valitsemaan myös eri linjojen opintoja. Kaverit ja niiden kanssa oleminen on yhtä tärkeitä kuin se opiskelu itsessään.”

Janna, Biologia ja luonnontieteet 2021–2022

Usein kysyttyä

Yliopistot julkaisevat loka-marraskuussa Opintopolussa väylähaun valintaperusteet eli ne kurssit ja opintopistemäärät, joiden perusteella olet hakukelpoinen väylähaussa. Tämän jälkeen voi vasta varmaksi sanoa, mihin kaikkiin yliopistoihin voit hakea suorittamiesi avoimen yliopiston opintojen perusteella. Alkio-opistolta on hakeuduttu väylän kautta opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon kemialle, bio-ja ympäristötieteille sekä luonnonvarat ja ympäristö-opintoihin, Oulun yliopistoon biologialle, Turun yliopistoon biologialle ja biokemialle sekä Itä-Suomen yliopistoon ympäristö- ja biotieteille. Nyt on mahdollista hakea myös Itä-Suomen yliopistoon farmasian väylän kautta. Valintaperusteet eivät ole kovin paljoa muuttuneet viime vuosina, joten oletettavasti myös tulevaisuudessa nuo samat väylähakukohteet ovat mahdolliset.

Ei haittaa! Lukio-opinnot eivät ole edellytys opiskelulle biologia ja luonnontieteet linjalla. Jos haet yliopistoon valintakokeen kautta, niin useimmat yliopistot edellyttävät, että olet suorittanut toisen asteen opinnot eli olet niin sanotusti hakukelpoinen. Tällaista vaatimusta ei useimmissa väyläopinnoissa ole. Avoimen yliopiston opinnot rakentuvat lukiossa opitun päälle, mutta lukuvuoden aikana ehdit kyllä täydentää pohjatietojasi kansanopistokursseilla samalla kun etenet avoimen yliopiston opinnoissa eteenpäin. Jos sinulla on siis taustalla jotain toisen asteen opintoja, niin tule rohkeasti Alkiolle!

Kyllä on! Kaikki kansanopistokurssit toteutetaan lähiopetuksena omien opettajiemme toimesta. Lisäksi suurin osa biologian ja kemian kursseista toteutetaan lähiopetuksena opistolla. Farmasian ja ravitsemustieteen osalta teemme yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Näissä aineissa opetus on verkkovälitteistä ja opistolla saat näihin asiantuntevaa ohjausta ja lisäopetusta opiston omilta opettajilta, esimerkiksi farmasian ohjaustiimissä on mukana kolmen eri alan osaajat.

Ravitsemustieteestä kiinnostuneille hyviä linjavaihtoehtoja ovat biologia ja luonnontieteet tai Soteli. Jos olet kokonaisvaltaisesti kiinnostunut ihmisen hyvinvoinnista ja terveydestä ja harkitset suuntaavasi soteli-aloille ammattikorkeakouluun, niin silloin sinun kannattaa hakeutua sotelille. Jos taas olet kiinnostunut juuri ravitsemustieteistä ja tähtäät yliopistoon, niin hakeudu biologia ja luonnontieteet linjalle. Ravitsemustieteen opintojen suorittamisen tai valintakokeeseen valmistautumisen kannalta linjalla ei ole niin suurta merkitystä, mutta tulevia yliopisto-opintoja varten pystyt hankkimaan paremman pohjan biologia ja luonnontieteet linjalla