Historia, perinteet ja arvot

Oppiainevalikoima on ollut alusta lähtien monipuolinen

Alkio-opiston historiaa

Alkio-opiston tarina sai alkunsa 1940-luvun puolivälissä, jolloin Maaseudun Nuorten Liiton piirissä heräsi ajatus maalaisliittolaisesta järjestöopistosta. Järjestökoulutuksen lisäksi uuden opiston tehtäväkentäksi nähtiin erityisesti maalaisväestöä palveleva yleissivistävä ja yhteiskunnallinen koulutus. Uusi opisto nimettiin kirjailijan, toimittajan ja maalaisliiton henkisen isän Santeri Alkion mukaan. Opistosuunnitelmat lähtivät liikkeelle vuonna 1946, jolloin uuden opiston taustayhteisöksi perustettiin Alkio-opiston kannatusyhdistys.

Opiston sijaintipaikaksi valikoitui vuonna 1947 Perniö, josta kannatusyhdistys osti pitkällisen varainhankintakampanjan jälkeen oman kiinteistön. Ensimmäiset opiskelijat aloittivat opintonsa Alkio-opistolla jo saman vuoden elokuussa. Oppiainevalikoima oli alusta alkaen hyvin monipuolinen, mutta painotetussa asemassa olivat maatalouteen liittyvät opinnot sekä yhteiskunnalliset aineet.

Perniön toimitilat osoittautuivat jo 1950-luvulla riittämättömiksi, mutta uudisrakennuksiin opistolla ei ollut varaa. Opisto joutui sinnittelemään myös taloudellisesti vaikean 1960-luvun samoissa huonokuntoisissa ja puutteellisissa tiloissa, vaikka uudisrakennuksista ja kokonaan uudesta opistosta alettiin käydä keskustelua. Suunnitelmat uudesta rakennuksista toteutuivat vasta 1970-luvulla, jolloin opistolle päätettiin rakentaa kokonaan uudet tilat ja myös sijaintipaikka muuttui. Uudeksi sijaintipaikaksi oli useita vaihtoehtoja, joista loppusuoralle pääsivät Korpilahti ja Viitasaari.

Lopulta voittajaksi valikoitui Korpilahden Tähtiniemi, jonne uutta opistorakennusta alettiin rakentaa vuonna 1974. Korpilahdelle muuttaessa myös opiston luonteessa tapahtui muutoksia: uutta henkilökuntaa palkattiin huomattavasti ja opiskelijoiden lukumäärä kasvoi, uusia opintolinjoja perustettiin ja oppiainevalikoima monipuolistui.

Alkio-opiston rehtorit

Arvo Pirjamo 1947-1971
Kari Hokkanen 1972-1980
Touko Perko 1980-1985
Jorma Keränen 1986-2011
Jaana Laitila 2011-

 

Alkio-opiston arvot

Voimaannuttava yhteisöllisyys

Ihmisyys, avoimuus, arvostaminen, suvaitsevaisuus, tasa-arvo eli Alkio-opistossa ihminen kohtaa ihmisen.

Edelläkävijyys

Tavoitteellisuus, kehittäminen, kehittyminen, luotettavuus eli Alkio-opisto on tiennäyttäjä ja edustaa parasta laatua.

Laatu

Luotettavuus, taloudellisuus ja tehokkuus, markkinalupauksen pitäminen ja Alkio-opistossa on oikea ihminen oikealla paikalla.

Kestävä kehitys

Ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys eli Alkio-opistossa inhimillinen ja sosiaalinen pääoma, ympäristön huomioiminen ja taloudellisuus luovat perushyvinvointia.

Aktiivinen kansalaisuus

Alkio-opisto toimii yhteiskunnassa ja kasvattaa hyviä kansalaisia, jotka vievät yhteiskuntaa eteenpäin

Tulevaisuususko

Myönteisyys, luottavaisuus, välittäminen eli Alkio-opistossa uskotaan, että juurista ammentamalla voidaan luoda tulevaa ja olla edelläkävijöitä

|

Mikä ihmeen kansanopisto?

Heips! Täällä blogissa on jokunen vuosi tullut juttua Alkion kansanopistosta. On ihmettelyä, hehkutusta ja selostusta. Jotain opiskellaan. Vaikuttaa ihan kivalta. Mutta mistä edes on kysymys? Mikä oikeastaan on kansanopisto? Esittelen nyt tässä tekstissä kansanopiston toimintaa kahden vuoden kokemuksen ajalta.

Lue Ellan blogikirjoitus

Miksi Alkio-opistoon?

Syyt, miksi Alkio-opisto on hyvä valinta matkalla kohti opiskelupaikkaa.

Yhteisöllisyys

Me olemme yhteisö, joka antaa vertaistukea, kannustusta ja koko elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Pääset opiskelemaan ja oppimaan muiden samasta alasta kiinnostuneiden ja samanhenkisten kurssikavereidesi kanssa. Vertaistuki on parasta!

Sinua varten

Alkio-opistossa et jää yksin. Tarjoamme laadukasta lähiopetusta ja yksilöllistä ohjausta, jotka takaavat sen, että sinulla on aina apua saatavilla. Voimme räätälöidä opintosi juuri sinun näköiseksi ja tilanteeseesi sopivaksi.

Tie kohti tutkintoa

Opinnot Alkio-opistossa auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi ja selvittämään, mikä ala sinulle sopii ja mitkä ovat vahvuutesi. Suorittamasi opinnot voit myöhemmin saada hyväksiluettua osaksi tutkintoa, joten aika opistossa on todellinen investointi tulevaisuuteen.

Haluatko kuulla meistä lisää?

Lähetä viesti ja otamme sinuun yhteyttä.

"*" näyttää pakolliset kentät