|
Opiskelijatarinat
|

Hyvät opiskelutekniikat ja varmempi pääsy korkeakouluun

Opintokokonaisuuksia voi valita itselleen mieleisiksi

Päädyin opiskelemaan Alkio-opistolle samasta syystä, kuin suurin osa muistakin opiston opiskelijoista; korkeakoulupaikka ei yhteishaussa auennut. Ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussani hain opiskelemaan monia eri aloja, jotka minua kiinnostivat. Selkeää suuntaa tulevaisuudelleni en ollut keksinyt taikka määritellyt, joten hain aloille laidasta laitaan. Hakuprosessi oli vaikeaa sekä hätäistä, sillä oikeita pääsykoeluku -taktiikoita minulla ei ollut, ja kokeet olivat kaikki keskenään hyvin erilaisia. Hain ensimmäisessä yhteishaussa opiskelemaan esimerkiksi äidinkieltä, englantia, viestintää sekä journalistiikkaa. Ilman aikaisempaa kokemusta yliopiston pääsykokeista, jäin välivuodelle. Selkeää itselle kuitenkin oli, että seuraavassa yhteishaussa halusin päästä sisään kouluun. Hyvien arvostelujen ja vanhempieni kehotusten ansiosta päädyin opiskelemaan vuodeksi Alkio-opistolle.

Alkio-opistosta suuntaa opinnoille ja tulevaisuudelle

Koska tulevaisuuden haaveet olivat edelleen epäselviä välivuoden alkaessa, lähdin Alkio-opistoon etsimään oikeaa suuntaa opinnoilleni ja tulevaisuudelleni. Moni ala kiinnosti minua, joten päädyin opistossa opiskelemaan kahta mieleisintä alaani: journalistiikkaa ja viestintää sekä kirjallisuutta. Suorittamalla kyseisiä opintoja sain hyvin osviittaa siihen, millainen ala tai ammatti minulle tulevaisuudessa sopisi. Sain Alkio-vuoden aikana suoritettua perusopinnot niin viestinnästä ja journalistiikasta kuin myös kirjallisuudesta. Tämä antoi minulle mahdollisuuden hakea avoimen väylän kautta opiskelemaan jokaista niitä alaa, jotka minua kiinnostivat; journalistiikkaa, viestintää sekä kirjallisuutta. Perusopintojen lisäksi sain Alkio-opistossa suoritettua yliopistossa pakollisia englannin, äidinkielen sekä ruotsin kursseja. Lisäksi pääsin harjoittamaan myös omia henkilökohtaisia mielenkiinnonkohteita opiston omilla kursseilla. Kävin opistovuoden aikana siis yliopiston kurssien lisäksi myös esimerkiksi breakdance- sekä maalaustunneilla.

Avoimen väylän lisäksi hain opiskelemaan myös pääsykokeiden kautta. Opistossa meille tarjottiin kursseja, joilla keskityttiin ainoastaan valmistautumaan pääsykokeisiin kurssin opettajan laatimilla harjoituspääsykokeilla. Kurssilla sai hyvin tuntumaa pääsykokeiden eri tyyppeihin sekä rakenteisiin, jotta oikea pääsykoetilanne tapahtuisi mahdollisimman rauhallisessa mielentilassa. Varmuutta pääsykokeeseen toi myös tieto siitä, ettei koulupaikka ollut kiinni ainoastaan pääsykoe suorituksessa, vaan minulla oli mahdollisuus päästä sisään myös avoimen väylän kautta.

Opiskelupaikka Tampereen journalistiikan kandidaatti- ja maisteriohjelmassa

Uskallan väittää, että olisin parhaillaan toisella välivuodella ellen olisi tehnyt päätöstä mennä opiskelemaan Alkio-opistoon. Opiskelen tällä hetkellä mieluisimmassa hakukohteessani Tampereen journalistiikan kandidaatti- ja maisteriohjelmassa. Pääsin tutkinto-ohjelmaan sisään avoimen väylän kautta. Kova työ, jonka Alkio-opistossa siis näin perusopintojen eteen, palkitsi. Alkio-opisto mahdollisti avoimen väylän kalliit opinnot minulle täysin, sillä itsenäisesti en olisi pystynyt niitä kustantamaan. Lisäksi tiesin, ettei taitojani mitata ainoastaan pääsykoe suorituksen perusteella, vaan myös suorittamillani opinnoilla kuluneen vuoden aikana oli merkitystä. Kahden väylän hakutekniikka vähensi stressimäärää huomattavasti niin välivuoden, kuin itse pääsykokeenkin aikana.

Opintokokonaisuuksia voi valita itselleen mieleisiksi

Arki Alkio-opistolla on rentoa, ja siitä saa muokata pitkälti juuri itselleen soveltuvaa ja toimivaa. Opintokokonaisuudet saa muodostaa itse mieleisekseen, sen mukaan, mitä kursseja tarvitsee tai haluaa opiskella. Lisäksi opintoja saa suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin, tai yhdessä viikoittaisessa ryhmässä opettajan avustuksella. Linjoilla, joissa avoimen yliopiston kurssit ovat pääroolissa, voi opintoja siis suorittaa juuri sellaisella tavalla, joka soveltuu itselle parhaiten. Lisäksi jaksamista edistää erilaiset tapahtumat, juhlat, sekä reissut, joita opisto ja opiskelijakunnan hallitus opiskelijoille järjestää.

Fuksivuosi helpottuu jo suoritetuilla yliopisto-opinnoilla

Alkio-opistossa opiskelemalla takaa itselleen varmemmat mahdollisuudet sisäänpääsyyn niin pääsykokeen kuin myös avoimen väylän kautta hakiessa. Lisäksi ponnahduslaudan alkaville opinnoille antaa se, että opistossa suoritetut avoimen yliopiston kurssit voi hyväksilukea sisäänpääsyn jälkeen. Fuksivuosi siis helpottuu huomattavasti, jos jo opistovuonna on suorittanut perusopintoihin sisältyvät kurssit. Lisäksi opistovuosi ei ainoastaan ole kehittävää opintojen saralla, sillä lisäksi pääsee mukaan tiiviiseen yhteisöön, jollaista on mahdotonta löytää ulkomaailmasta. Alkio-opistosta saa paljon ystäviä, tiiviin ja tsemppaavan yhteisön ympärilleen sekä paljon kokemusta yliopisto-opiskelusta.

Tärkeimmät hyödyt, joita Alkio-opistosta elämäänsä saa, ovat ehdottomasti hyvät opiskelutekniikat, varmemman pääsyn korkeakouluun sekä tiiviit ystävyyssuhteet, jotka kestävät läpi elämän.

Tarinan kirjoittajan Fannin kuva. Fanni katsoo okapään yli kameraan.
Fanni Karjalainen

Englannin kieli ja viestintä 2023–2024

Englannin kieli ja viestintä

Onko unelmanasi päästä opiskelemaan englannin kieltä yliopistoon? Haaveiletko enkunopen ammatista? Kaipaatko vertaistukea, valmennusta ja henkilökohtaista tukea valintakokeisiin? Vai haluaisitko kenties kokeilla, onko viestintä ja journalistiikka sinun juttusi? Tie yliopistoon ja kohti unelmien alaa ei välttämättä ole suoraviivainen ja matkan varrelle voi osua haasteitakin. Me Alkio-opistolla haluamme auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi!

Hae opiskelemaan

Me haluamme olla apunasi matkalla kohti englannin kielen tai viestinnän alan tutkintoa – hae jatkuvan haun kautta nyt!