|
Opiskelijablogi
|

Prahaan vaihtoon Alkiolta

Vaihdosta oppii avoimuutta uusille mahdollisuuksille ja rohkeutta sosiaalisissa tilanteissa.

Kun keväällä 2021 valmistuin lukiosta tiesin, etten tiedä mitä tahdon lähteä seuraavaksi opiskelemaan. Keskustelin aiheesta opon kanssa ja sattumalta tuli puheeksi kansanopisto vaihtoehtona välivuodelle. Sanoin miksi ei, kuulostaa mielenkiintoiselta, pakkasin laukut ja muutin Korpilahdelle. Se oli yks parhaista päätöksistä mitä oon koskaan tehnyt!

Alkio-opistolla pääsin kokeilemaan eri opintovaihtoehtoja. Ensiksi opiskelin englannin kieli ja kansainvälisyys -linjalla, tajusin ettei se taidakaan olla mun juttu ja vaihdoin arkkitehti-linjalle. Sekään ei ollu mun intohimo. Ehdin jo hetken surra, etten löytänyt elämälleni suuntaa, mutta sitten eräänä kauniina päivänä kaikki muuttui. Ruokalaan kävellessäni näin mainoksen vaihtomahollisuudesta Alkiolla.

Nyt puoli vuotta siitä hetkestä eteenpäin istun kahvilassa Prahassa kirjottamassa tätä blogipostausta! Lukiosta valmistuessani en olisi sitä pystynyt ennustamaan mitenkään. En vaikka olisin ennustuskoulun käynyt meedio!

Prahan kahvila

Oon viihtynyt Prahassa tosi hyvin. Sopeutuminen maahan oli helppoa, ja aivan kun Alkiollakin on tapana käydä, ryhmäytyminen samassa asuntolassa olevien kanssa on tosi vaivatonta. Hengataan yhdessä joka päivä!

Tavallinen päivä vaihtarina Prahassa

Koulupäivinä kello 7:20 mun herätys pärähtää soimaan ja sammutan sen mahdollisimman nopeasti, etten herätä samassa huoneessa nukkuvaa amerikkalaista (mun kämppistä). Yleensä nukahdan uudestaan ja kymmenen minuutin päästä havahdun siihen, että oon melkein nukkunut aamupalan ohi. Meikkaan meidän yhteisessä vessassa ja juoksen asuntolan ekaan kerrokseen aamupalalle, jossa on katettu leivät, munat ja kasvikset pöydälle.

Aamupalalla pääsen juttelemaan kavereiden kanssa (englanniksi tietenkin), minkä jälkeen suunnataan ratikalla yhdessä ensimmäiselle tunnille. Mulla on tapana ottaa yks kananmuna ja yks jugurtti ja yks lusikka matkaevääksi. Syön jogurtin, unohdan kananmunan mun taskuun ja säilön lusikkaa mun kangaskassissa seuraavat kaks viikkoa ennen kun muistan palauttaa sen.

Ensimmäinen tunti on yleensä mun päivän ainoa tunti, koska kursseja ei täällä opiskellessa tarvitse ottaa mitenkään liikaa. Tunnit on kaikki amerikkalaisten kanssa ja mua ainoana suomalaisena usein pommitetaan Suomi-aiheisilla kysymyksillä. Niinpä vietän kaikki tunnit googlettamalla paniikissa faktoja Suomesta, etten jäädy kun opettaja väistämättömästi tiedustelee multa Suomen äitiysvapaan päivämäärästä tai vankilajärjestelmän toimivuudesta. Toistaiseksi oon pystynyt pitämään Suomen mainetta hyvänä!

Koulun jälkeen houkuttelen yleensä jonkun mun kavereista kahville, jotta voin häiritä niitä kun ne yrittää oikeesti opiskella. Amerikkalaisilla arvosanat vaikuttaa niiden kotiyliopiston keskiarvoon, joten niillä on jopa syytä olla vähän stressaantuneita koulusta. Alkiolta tullessa ei oo tätä ongelmaa, koska opinnot ei oo tutkintoon johtavaa.

Prahassa iltasin riittää aina jotain tekemistä, ja viimeisin löytö mulla on ollut Metro Comedy Club, jossa on viikottain englanniksi stand up komiikkaa. Keskiviikkoisin meillä on ollut tapana suunnata sinne illalla katsomaan vaihtelevan tasoista komediaa. Ulkona syöminen on myös Prahassa kohtalaisen halpaa, joten jos illalla ei oo muuta ohjelmaa käydään porukalla syömässä ravintolassa. Tsekkiläinen ruoka ei oo mun lempparia, koska se on perjaatteessa tarkotettu vaan lihansyöjille, mutta vegeravintoloita löytyy paljon, jos osaa etsiä.

Illanviettoa Prahassa

Päivä päätetään hengailulla asuntolassa, jossa meillä on yleisissä tiloissa jaettu keittiö, opiskeluhuone ja telkkarihuone. Ainut ongelma asuntolassa on, että meillä on vaan yksi telkkari ja joudutaan välillä taistelemaan sen käytöstä. Toissapäivänä jouduttiin pelata kivi-paperi-sakset-peli siitä, pääseekö kaksi herrasmiestä pelaamaan PS5 Fortnitea sohvalle, vai saadaanko me jatkaa Forrest Gumpin katsomista telkkarista. Valitettavasti hävittiin ja jouduttiin uudelleensijoittaa ittemme keittiöön.

Kolme kuukautta vaihdossa on mennyt älyttömän nopeasti, toukokuun puolessa välissä tuun jo takaisin Suomeen ja kesän jälkeen lähden opiskelemaan Helsingin yliopistoon kulttuurien tutkimusta. Vaihdon aikana oon oppinut älyttömästi niin elämästä kun akateemisista taidoistakin ja yliopiston aloittaminen huolestuttaa paljon vähemmän kun tänne tullessa.

Vaihdosta oppii avoimuutta uusille mahdollisuuksille ja rohkeutta sosiaalisissa tilanteissa. Kun on selvinnyt yksin ulkomaille lähdöstä ongelmitta, on usko omiin kykyihin ihan uudella tasolla!

Pihlan asunnon ikkuna Prahassa

Vaihto Alkiolta toimii seuraavasti

  • Vuosittain yksi opiskelija Alkiolta saa mahdollisuuden lähteä kevät- tai syyslukukaudeksi opiskelemaan Prahaan Kaarlen yliopistoon.
  • Prahassa asutaan asuntolassa, joka sijaitsee noin 20 minuutin ratikkamatkan päässä yliopistolta.
  • Opetus ja asuminen on Alkion vaihtareille (mulle) ilmaista ja vaihto-opiskelijana saa yliopistolta opintorahaa 3000 korunaa/kk (noin 120 euroa/kk), joka kattaa osan päivittäisistä kuluista. Matkat Prahaan, matkavakuutuksen ja ruuat ym. päivittäiset menot täytyy maksaa itse. Kela ei myönnä näihin opintoihin opintotukea, koska opiskelu ei ole tutkintoon johtavaa.
  • Alkion vaihtari jakaa asuntolan muiden samassa ECES-ohjelmassa olevien kanssa, ja yhdessä siis vietetään paljon vapaa-aikaa. Englannin kielitaito kasvaa nopeasti, koska kaikki muut tulevat Yhdysvalloista.
  • Opintoja voi valita vapaasti pitkästä listasta, ja ekoilla viikoilla pystyy vielä hyppiä kurssilta toiselle. Opiskelu on tosi rentoa ja vapaa-aikaa jää!
Pihla
Pihla Valjakka

Englanti sekä arkkitehtuuri 2021– 2022