Mitä voit opiskella Matikan etäkesälukiossa?
Voit valita joko 1. ja 2. lukiovuoden lyhyen matematiikan tai pitkän matematiikan kertauksen. Etäkesälukion ensimmäinen viikko kerrataan teemoja, jotka ovat yhteisiä lyhyen ja pitkän matematiikan opinnoissa ja toinen viikko keskitytään pitkän matematiikan asioihin. Pitkän matikan laajuus on 28 tuntia opetusta ja 16 tuntia laskupajatyöskentelyä. Lyhyen matikan laajuus on 14 tuntia opetusta ja 8 tuntia laskupajatyöskentelyä.
Päivittäin on kolme opettajajohtoista tuntia aamupäivisin ja kaksi tuutoriopettajien ohjaamaa laskupajatuntia lounaan jälkeen. Kesälukio toteutetaan lukujärjestyksen mukaan verkkoympäristössä, missä opettaja, tuutoriopettaja ja opiskelijat kohtaavat reaaliaikaisesti oppitunneilla ja harjoitustöiden parissa.
Kurssit järjestetään vuoden 2021 lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaan (LOPS2021).
Kesälukio järjestetään, jos siinä on vähintään 20 osallistujaa. Varmista opiskelupaikkasi ilmoittautumalla ajoissa.
”Menin matematiikan etä kesälukioon. Ensimmäisenä mielessäni pyöri, että jaksanko varmasti kesällä tehdä matikkaa tietokoneella. Ajatus oli järjetön. Kurssin alettua aloin tykkäämään kurssista ja oppimaan. Ajatus kesän hukkaan heittämisestä lähti. Kannustan kaikkia lähtemään mukaan. Onnistumisen tunne on paras tunne ja kertaus on opintojen äiti.” – Sabrina, Matikan etäkesälukio (lyhyt matikka) 2024
Matikan etäkesälukion opetusohjelma
Tavoitteena on kerrata 1. ja 2. lukiovuoden lyhyen ja pitkän matikan pakollisten moduulien keskeiset aiheet, innostaa, havainnollistaa sekä antaa mahdollisuus pohtia yhdessä ja kysyä. Myös toisilta opiskelijoilta saa etäkurssilla vertaistukea tuutoropettajan ohjaamissa laskupajoissa, eikä tehtävien kanssa jää yksin.
Aloitus- ja lopetuspäivät: Kesälukio alkaa maanantaina klo 10.00 – 11.00 kesälukioiden yhteisellä aloitustilaisuudella ja päättyy perjantaina klo 13.30 alkavalla yhteisellä päätöstilaisuudella, johon voi myös lyhyen matematiikan kurssilaiset halutessaan osallistua. Oppitunnit alkavat aloitustilaisuuden jälkeen ja loppuvat ennen päätöstilaisuutta. Muina päivinä noudetaan alla olevaa ohjelmaa.
Aamupäivisin klo 9–12 kerrataan päivän aihe opettajajohtoisilla oppitunneilla, joilla aiheen havainnollistamisen lisäksi lasketaan yhteisesti esimerkkilaskuja eri haastetasovaihtoehdoin. Oppitunnit ovat 45 minuutin mittaisia ja niiden välissä on tauko.
Iltapäivisin klo 13–15 pääset harjoittelemaan laskemista laskupajoissa pienryhmissä. Opetusharjoittelua tekevä tuutoropettaja tukee ryhmää ja auttaa laskuissa. Laskupajassakin tehtävät sovelletaan eri tasoille. Kotiläksyjä ei tule, vaan tämän jälkeen päivä on pulkassa!
Abitti
Tällä kurssilla voit tutustua Abitin ja siinä olevien ohjelmien käyttöön harjoitustehtäviä tekemällä ja vastauksia laatimalla. Kurssin ohjevideoiden ja tehtävien avulla voit perehtyä matematiikan, fysiikan ja/tai kemian osalta sähköisen ylioppilaskokeen vastaustekniikkaan; saat itse valita, kuinka suuren osan kurssista suoritat.
Tämä kurssi kannattaa suorittaa kesäkuun aikana ennen kesälukion aloitusta, jotta saat kesälukion kursseista ja laskupajoista parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tällöin ei kesälukiokurssien aikana tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa Abitti-ohjelmien haltuun ottamiseen. Kurssi on laajuudeltaan lukiokurssia suppeampi.
Kurssi on tarjolla Kovien tieteiden ja Matikan etäkesälukiolaisille, eikä sitä voi valita ainoana kurssina.
Järjestäjä ja tiedustelut
Alkio-opisto
www.alkio.fi
Tiedustelut
Kesälukion rehtori Teemu Säynäjäkangas
teemu.saynajakangas@alkio.fi
Vastuuopettaja Janne Moilanen
janne.m.moilanen@student.oulu.fi
Vararehtori Kirsi Hintsanen
kirsi.hintsanen@alkio.fi
p. 040 714 3459