Mitä voit opiskella Kovien tieteiden etäkesälukiossa?
Voit valita lukujärjestyksestä itsellesi 1–2 kurssia. Lukion pakollisten ja syventävien kurssien laajuus on 38 tuntia. Kursseihin sisältyy opettajajohtoisia oppitunteja, tehtävä- ja laskupajoja, ohjausta ja kotitehtäviä. Kaikkien kurssien toteutumisen edellytyksenä on 10 opiskelijan minimiosallistujamäärä. Kurssit järjestetään vuoden 2021 lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaan (LOPS2021).
Kovien tieteiden etäkesälukion opetusohjelma
Kesälukiossa voit suorittaa abikertauskursseja biologiasta, fysiikasta, kemiasta ja matematiikasta. Lisäksi voit valita Abitti-kurssin.
Biologian kertaus, BIabi
Tavoite: Tiedollisina tavoitteena on lisätä ymmärrystä keskeisistä biologian teorioista ja muodostaa selkeä kokonaiskuva biologiasta sekä ymmärtää eri kurssien sisältöjen keskinäiset yhteydet sekä soveltaa näitä tietoja. Lisäksi tavoitteena on kartoittaa oma osaamisen taso, jotta kurssin jälkeen tietää, mitä valmistautumista vielä tarvitsee ja miten kannattaa valmistautua kirjoituksiin.
Sisältö: Kurssilla kerrataan lukion oppimäärän keskeisiä teorioita ja harjoitellaan vastaustekniikkaa esimerkiksi tekemällä vanhoja ylioppilaskirjoitustehtäviä. Näiden avulla kehität ohjatusti tiedollisia ja taidollisia valmiuksiasi ylioppilaskirjoituksiin tai jatko-opintoihin. Kurssilla harjoitellaan myös digitaalisten järjestelmien käyttöä. Parhaan hyödyn kertauskurssista saatkin, jos olet jo suorittanut kaikki biologian kurssit/moduulit.
Fysiikan kertaus FYabi*
Tavoite: Oppia lukiofysiikan vaativia matemaattisia laskutaitoja, tulosten graafista esittämistä niin paperilla kuin sähköisessä koejärjestelmässä sekä ongelmanratkaisukykyä arkipäivän fysikaalisiin tilanteisiin.
Sisältö: Kurssilla kerrataan ja syvennetään ymmärrystä klassisen fysiikan alueella eli mekaniikassa sekä lämpö- ja aalto-opissa. Kokoamme yhteen lukiofysiikan moduulien FY1 – FY5 sisällön käyttäen digitaalisia menetelmiä ja simulaatioita ilmiöiden havainnollistamisessa ja samalla harjoittelemme ylioppilaskokeen vastaustekniikkaa. Kurssilla on mahdollisuus käydä läpi toiveaiheita lukiofysiikan syventäviltä moduuleilta FY6-FY8.
*Kurssi on suunnattu erityisesti ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville, mutta myös lukiofysiikan loppupään kursseja aloittavalle sekä luonnontieteellisille aloille opiskelemaan aikoville. Abi-kurssilla on hyvä kerrata lukion alkupään fysiikat ennen vaikeampien kurssien (sähkö, sähkömagnetismi ja moderni fysiikka) alkua omassa kotilukiossa.
Kemian kertaus KEabi
Tavoite: Oppia, ymmärtää ja sisäistää kemian moduulien 1–6 sisältöjä siten, että ymmärtämää kemiaa sekä sen sovellusten merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja yhteiskunnassa. Konkreettisena tavoitteena on saada nostettua kemian osaamisen taso jatkokoulutuksen ja/tai YO-kokeen vaatimalle tasolle. Lisäksi opiskelija voi halutessaan opetella ja/tai kerrata kemian YO-tehtävissä tarvittavien Abitti-ohjelmistojen käyttöä erillisen Abitti-kurssin avulla.
Sisältö: Kemian moduulien 1–6 kaikki OPS:ssa esiintyvät sisällöt tiivistetysti: aineen rakenne, jaksollinen järjestelmä, elektronirakenne, sidokset, ainemäärä, konsentraatio, liuoslaskut, stoikiometria, kaasulaskut, orgaanisen kemian yhdisteet ja niiden reaktiot, isomeria, metallien kemia (hapettuminen ja pelkistyminen), sähkökemia, kemiallinen tasapaino, vahvat ja heikot protolyytit, happo-emäsreaktiot ja titrauskäyrät.
Pitkän matematiikan kertaus MAAabi
- Tavoite: Kerrata ylioppilaskirjoitusten keskeisimpiä matematiikan sisältöjä ja kokonaisuuksia. Kurssin aikana on tavoitteena sisäistää sähköisen YO-koejärjestelmän vastaustekniikka matematiikan osalta.
Sisältö: Kurssilla laskemme vanhoja ylioppilaskirjoitustehtäviä sekä perehdymme sähköisen ylioppilaskokeen rakenteeseen ja tehtävätyyppeihin. Tehtävien teon lomassa tutustumme myös digitaalisiin apuvälineisiin kuten GeoGebra-sovellukseen. Pitkän matematiikan painoarvo todistusvalinnassa on merkittävän iso, joten matematiikan yo-kokeisiin kannattaa panostaa.
Abitti
Tällä kurssilla voit tutustua Abitin ja siinä olevien ohjelmien käyttöön harjoitustehtäviä tekemällä ja vastauksia laatimalla. Kurssin ohjevideoiden ja tehtävien avulla voit perehtyä matematiikan, fysiikan ja/tai kemian osalta sähköisen ylioppilaskokeen vastaustekniikkaan; saat itse valita, kuinka suuren osan kurssista suoritat.
Tämä kurssi kannattaa suorittaa kesäkuun aikana ennen kesälukion aloitusta, jotta saat kesälukion kursseista ja laskupajoista parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tällöin ei kesälukiokurssien aikana tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa Abitti-ohjelmien haltuun ottamiseen. Kurssi on laajuudeltaan lukiokurssia suppeampi.
Kurssi on tarjolla Kovien tieteiden ja Matikan etäkesälukiolaisille, eikä sitä voi valita ainoana kurssina.
Kurssien valinta ja lukujärjestys
Valitse 1–2 kurssia, korkeintaan yksi kummastakin ryhmästä.
- Ryhmä 1 (A): BIabi, FYabi
- Ryhmä 2 (B): KEabi, MAAabi
Alla kesän 2024 lukujärjestys
Järjestäjä ja tiedustelut
Alkio-opisto
www.alkio.fi
Tiedustelut
Kesälukion rehtori Teemu Säynäjäkangas
teemu.saynajakangas@alkio.fi
Vararehtori Kirsi Hintsanen
kirsi.hintsanen@alkio.fi
p. 040 714 3459