|
Opiskelijatarinat
|

Luovuutta ilmassa Alkiolla

Alkio-opisto rikastutti kykyäni oppia ja olla utelias.

Olin keväällä hakenut hajanaisesti eri opintoaloille ja päätin keväällä pitää välivuoden tehden töitä. Vuoden aikana oli tarkoitus miettiä samalla toiveitani tulevaisuuden alalle. Samaisena kesänä ystäväni kertoi hakeneensa Alkioon: hän suositteli minulle opintolinjojen tutkimista nettisivujen kautta. Toinen ystäväni haki myös Alkiolle, sillä hänen sisaruksensa oli ollut edellisen lukuvuoden opistolla.

Päädyin löytämään luovan kirjoittamisen linjan, johon sisältyi mahdollisuus suorittaa kirjallisuuden perusopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Olin hakenut opiskelemaan kirjallisuudentutkimusta Jyväskylään, joten linja tuntui sopivalta ja päätin kirjoittaa hakemuksen opistolle. Olimme ensimmäinen ryhmä Luovia, joten aikaisempien opiskelijoiden kokemuksia ei tuolloin ollut saatavilla. Linjan sisältö ja kuvaus opistosta ympäristönä houkuttelivat kuitenkin hakemaan. Ennestään tutut kämppikset helpottivat lähtemistä.

Asuin opiston kalustetussa asuntolassa, eli suuri osa ajasta kului päärakennuksella ja sen yhteydessä. Luovan kirjoittamisen opintoja tein kansanopiston kautta, vaikka myös yliopiston kirjoitusohjelmaan oli mahdollista hakea. Kirjallisuuden opinnoille oli varattu lukujärjestyksestä lähiopetusta, mutta tentit ja palautukset suoritimme itsenäisesti. Missään vaiheessa perusopintoja suorittaessa ei tullut ylikuormittunut olo yksin tekemisestä, vaan ystäviin ja linjanohjaajaan oli helppo tukeutua. Kurssiin kuuluva lähiopetus nosti taakkaa omilta harteilta, koska omaa aikatauluttamista sai harjoitella ilman paineita.

Vaikka keskityin enemmänkin kirjallisuuden opiskeluun, luovan kirjoittamisen kurssit olivat ihanan vapauttavia raskaampien opintojen rinnalla. Alkiolla toteutimme muitakin luovia kursseja: ilmaisutaidossa teimme näytelmän ja projektikurssilla lyhytelokuvan. Luokkalaisillamme oli painotusta sekä luovaan kirjoittamiseen että kirjallisuudentutkimukseen. Itse tajusin lukuvuoden aikana, että oli äärimmäisen tärkeää tasapainottaa teoreettisia yliopistokursseja luovalla ilmaisulla. Luova tekeminen on nykyäänkin tärkeä osa arkea.

Alkiovuoden päättyessä hain eri aloille ja päädyin Turkuun suorittamaan liiketalouden opintoja. Vaikka ala ei ollut sama mitä edeltävän vuoden aikana oli suorittanut, esimerkiksi viestinnän ja kielien opintoja sai helposti hyväksiluettua. Opiskelutaidot ja tieteellinen kirjoittaminen olivat kehittyneet lukuvuoden aikana, joten vaikka elämä ohjasi toiseen suuntaan, rikastutti Alkio kykyäni oppia ja olla utelias. Vuoden aikana tutustuin ihmeellisiin persooniin, nauroin, opiskelin ja käytin luovuuttani. Nyt saan vuolaasti kiittää molempia ystäviäni Alkion mainostamisesta, sillä lukuvuosi muutti elämäni.

Opiskelija talvisessa metsässä
Erin Sinkko

Luova kirjoittaminen ja kirjallisuus

Luova kirjoittaminen ja kirjallisuus

Luova kirjoittaminen ja kirjallisuus -opintolinja on oikea paikka juuri sinulle, joka olet kiinnostunut kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta! Linjalla seikkaillaan kirjoittamalla ja lukemalla. Käytäntöön liittyy myös sopivasti teoriaa. Voit suorittaa avoimen yliopiston perusopintoja kirjallisuudesta.

Hae nyt opiskelupaikkaa!

Alkio-opistolla on jatkuva haku ja joustava aloitus! Onko tavoitteenasi yliopisto- tai ammattikorkeakoulupaikka unelmiesi alalla, oman alan löytäminen tai luovan vuoden viettäminen? Alkio-opistosta saat eväät tulevaisuuteen.