|
Opiskelijatarinat
|

Kokemusten ja kasvun vuosi Alkiolla

Saan suorittamani opinnot hyväksiluettua yliopistossa

Kuulin Alkio-opistosta ensimmäistä kertaa lukiossa, kun muutama tuttu suoritti siellä opintoja. Mietin itsekin kansanopistoa varavaihtoehtona, jos en pääsisi kouluun. Kun lukio loppui, eikä paikka psykalla auennut todistusvalinnalla, suunnittelinkin tekeväni seuraavan vuoden töitä ja miettiväni asiaa uudelleen seuraavassa yhteishaussa. Kesän loppuessa ja syksyn lähestyessä mieli kuitenkin muuttui, ja hain Alkio-opistoon psykan linjalle vain pari viikkoa ennen lukukauden alkamista. Kaikki sujui hyvin, ja pääsin muuttamaan opiston kalustettuun asuntolaan. Mitään suurempia hankintoja tai valmisteluja ei sen takia tarvinnut tehdä.

Opistovuosi oli minulle kevyt laskeutuminen kotona asumisesta ja lukiossa opiskelusta itsenäisempään elämään ja korkeakouluopintoihin. Asuntolassa asuessa ei tarvinnut huolehtia esimerkiksi ruuanlaitosta, sillä asumiseen kuului kolme ateriaa päivässä. Opintojen suhteen tarjolla oli koko ajan niin opettajien kuin kanssaopiskelijoiden tukea. Koen, että opin vuoden aikana paljon itsestäni opiskelijana sekä ihmisenä. Muuttaminen vanhasta tutusta ympäristöstä ja arjen jakaminen uusien ihmisten kanssa paljasti minusta uusia puolia. Vuosi oli oikea tutkimusretki omaan itseen!

Pääsykoevalmennus ja vertaistuki antoivat hyvän olon pääsykokeeseen

Suoritin opistovuoden aikana psykologian ja sosiaalipsykologian perusopinnot. Lisäksi opiskelin muun muassa ruotsia, englantia ja tilastomatematiikkaa. Nämä kaikki opinnot saan hyväksiluettua yliopistossa. Kevätlukukauden aikana kertasimme esimerkiksi tilastomatematiikkaa ja logiikkaa pääsykokeita varten. Kun pääsykoeaineistot julkaistiin, kävimme niitä yhdessä läpi artikkeli kerrallaan, mikä rytmitti lukemista. Yksin minun olisi ollut hankala aikatauluttaa opiskelua. Lisäksi yhteiset kertaustuokiot selkeyttivät monia asioita. Jos artikkelissa oli hankala juttu, aina löytyi joku, joka sen ymmärsi. Opettajat auttoivat valtavasti tekemällä harjoitustehtäviä ja -kokeita.

Koin, että opiston tarjoama pääsykoevalmennus sekä kanssaopiskelijoiden vertaistuki olivat niitä tekijöitä, joiden takia minulla oli yllättävän hyvä olo pääsykokeesta. Menimme pääsykokeeseen yhdessä opistokavereiden kanssa, jolloin vaikealta tuntuva kokemus ei lopulta ollutkaan niin pelottava ja raskas. Lopulta kesäkuun lopussa sain tiedon paikasta Jyväskylän yliopistossa. Olen todella kiitollinen siitä, kuinka hyvät mahdollisuudet minulla oli pärjätä kokeessa opistovuoden ansiosta.

Oli tärkeää saada jakaa kokemuksia muiden kanssa

Arki opistolla ei todellakaan ollut tylsää. Sain nauraa ja jakaa arkea joka päivä ihanien ihmisten kanssa. Parasta olivat yhteiset aamupalat, joilla päivä lähti hyvin käyntiin, sekä illat, kun kokoonnuimme asuntolan yleisiin tiloihin. Kävimme yhdessä avannossa, musisoimme, taistelimme biljardimestaruudesta ja kokeilimme kaikkea uutta. Tärkeintä oli saada jakaa elämäntilanteeseen liittyviä kokemuksia muiden kanssa. Kannustimme toinen toistamme. Löysin opistolta paljon rakkaita ihmisiä, joihin minulla on erityinen side. Alkiolla meistä tuli pieni perhe.

Vuosi opistolla on ajanjakso, jota muistelen lämmöllä lopun ikäni. Oli jo lähellä, että tämä kaikki olisi jäänyt kokematta. Onneksi uskalsin hakea, sillä Alkiolle lähteminen oli elämäni paras päätös.

Psykan opiskeija Vilma
Vilma Ojanperä

Psykologian linja 2022–2023

Kohti psykologin ammattia

Haaveiletko psykologin ammatista? Onko psykologia sinua kiinnostava ala? Kaipaatko opintoihin ja pääsykoevalmistautumiseen ohjausta ja vertaistukea?

Alkio-opistolla pääset opiskelemaan psykologian eri osa-alueita, kuten persoonallisuuspsykologiaa, neuropsykologiaa, oikeuspsykologiaa ja kliinistä psykologiaa. Tarjoamme sivuaineena sosiaalipsykologian opintoja sekä lasten ja nuorten psyykkiseen kehitykseen liittyviä opintojaksoja.

Hae nyt opiskelupaikkaa!

Alkio-opistolla on jatkuva haku ja joustava aloitus! Onko tavoitteenasi yliopisto- tai ammattikorkeakoulupaikka unelmiesi alalla, oman alan löytäminen tai osaamisen täydentäminen? Alkio-opistosta saat eväät tulevaisuuteen.