Hankkeet

APPI – Aikuisten perustaitojen osaamismerkkien pilotointi kansanopistoissa

Tavoitteena on tukea työllisyyttä, osaamista, työelämän kehittämistä, jatkuvaa oppimista ja joustavia koulutuspolkuja.

Toteutusaika: 1.4.2025–30.9.2027

Rahoitus: 

Euroopan Unionin osarahoittama (ESR).

Rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Hanketta toteuttaa: Peräpohjolan Opisto (päätoteuttaja), Alkio-opisto, STEP-koulutus, Pohjois-Savon Opisto, Kainuun Opisto ja Rovala-Opisto

Yhteyshenkilö Alkio-opistolla: Kirsi Hintsanen

sähköposti: kirsi.hintsanen@alkio.fi

puhelin: 040 7143459

 

 

APPI-hankkeen tavoitteet

Tavoitteena on

  1. vastata työelämän muutoksista aiheutuviin osaamistarpeisiin sekä osaamistason nostoon kehittämällä vapaan sivistystyön koulutuskentän osaamisperustaista koulutusta.
  2. tukea haavoittuvassa asemassa olevien ja koulutuksessa aliedustettujen ryhmien osallistumista jatkuvaan oppimiseen perustaitojen vahvistamisen sekä kehittyneen itseluottamuksen ja saatujen onnistumisen kokemusten kautta.
  3. vaikuttaa myönteisesti kohtaanto-ongelman ratkaisemiseen kehitettävällä laajalla valtakunnallisella ja paikallisella osaamisverkostoyhteistyöllä sekä parantaa koulutusten saavutettavuutta muodostamalla paikallisten osaamisverkostojen kanssa asiakasohjauspolkuja heikot perustaidot ja matalan koulutustason omaavien kohderyhmien saavuttamiseksi.
  4. luoda koulutusmateriaalia valittujen KAPOS-merkkien osaamisperustaisia koulutuksia varten ja varmistaa jatkuvuus osaamismerkkikoulutusten järjestämisessä kansanopistoissa hankkeen jälkeen.

Taustaa

Aikuisten perustaitojen osaamismerkit vahvistavat aikuisten perustaitoja ja edistävät osallisuutta

Vuoden 2024 alussa käyttöön otetut kansalliset aikuisten perustaitojen osaamismerkit (KAPOS) vastaavat heikkojen perustaitojen haasteeseen tarjoamalla konkreettisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja tunnistamiseen. Suomessa yli 10 % työikäisistä tarvitsee tukea lukutaidossa, matematiikassa tai digitaidoissa. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat maahanmuuttajat, osatyökykyiset, piilotyöttömät ja työelämän ulkopuolella olevat.

Osaamismerkit pilkkovat oppimisen pieniin, saavutettaviin kokonaisuuksiin. Niiden avulla voidaan vahvistaa yksilön uskoa omiin kykyihin ja tukea siirtymiä opinnoista työelämään. Suoritukset kirjataan KOSKI-järjestelmään ja ne voidaan jakaa esimerkiksi työnantajille.

Kansanopistot kehittämässä koulutuksia valtakunnallisesti

APPI-hanke rakentaa osaamisperusteisia koulutuspolkuja hyödyntäen KAPOS-merkkejä. Tavoitteena on kehittää valtakunnallisia koulutusmalleja, hakevaa toimintaa ja ohjauspolkuja haavoittuvissa asemissa oleville aikuisille. Hankkeessa hyödynnetään aiempien kehittämisprojektien materiaaleja ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Elokuusta 2024 alkaen kansanopistot ovat voineet myöntää kansallisia osaamismerkkejä koulutuksiin osallistuneille.

Hanketyö alkaa tarpeiden kartoittamisesta edeten koulutusten suunnitteluun, sitten koulutusten järjestämiseen ja kehittämiseen palautteen perusteella. Lopuksi hankkeessa varmistetaan tuotettujen materiaalien ja osaamisen jatkokäyttö ja julkaistaan tuotettu materiaali vapaasti käytettäväksi.

EU-lippulogo, jossa keltaisia tähtiä sinisellä pohjalla ja joiden vieressä teksti Euroopan unionin osarahoittama.