|
Opiskelijablogi
|

Antoisaa aikuisopiskelua

Opiskelu oli itselleni täydennyskoulutusta luovaan kirjoittamiseen sekä aiempiin opintoihini.

Otin oheisen kuvan Korpilahden satamasta elokuun lopulla 2023 kun olin iltakävelyllä. Tuona päivänä täytin 52 vuotta. Viikkoa aiemmin olin muuttanut Korpilahdelle, ja opiskelu Alkio-opiston luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden linjalla oli juuri alkanut. Olin irtisanoutunut työpaikastani opiskelua varten. Päätöksen teko ei ollut helppoa, mutta tiesin sen olevan oikea ratkaisu.

Näkymä Korpilahden Satamakapteenin terassin kulmalta Päijänteen poukamaan, jossa veneitä

Oma opiskelumotivaationi kasvoi vasta aikuisiällä. Liiketalouden tradenomiksi valmistuin 28-vuotiaana, ja sen jälkeen opiskelin kansainvälisen alemman korkeakoulututkinnon teologiasta ja seurakuntatyöstä, sekä kourallisen muita pienempiä opintoja. Olen työskennellyt myynti- ja markkinointialalla, freelance-toimittajana, pastorina ja sielunhoitoterapeuttina. Tulen varmasti jatkossakin toimimaan osassa noista ammateista.

Miksi tulin Alkioon?

Monesta syystä. Koin tarvitsevani sitä, että syvennyn siihen puoleen itsessäni, joka oli jäänyt aiemmin liian vähälle huomiolle. Minulle Alkiolla opiskelu on ollut täydennyskoulutusta itselle rakkaaseen luovaan kirjoittamiseen. Olen tehnyt nuoresta saakka runoja, ja vuonna 2017 minulta ilmestyi pienoisromaani ”Elämäsi matka”, jota voi lainata kirjastoista. Tavoitteeni on julkaista lisää kirjoja jossain vaiheessa. Alkiolla opiskelu on antanut siihen lisää ideoita ja työkaluja. On ollut mielenkiintoista perehtyä eri kirjallisuuden lajeihin ja kirjailijoihin, tehdä luovia kirjoitusharjoituksia, saada palautetta omista teksteistä, lukea toisten tekstejä ja antaa niistä palautetta. Antoisaa on ollut opiskella myös muiden linjojen kursseja. Voin sanoa, että kaikki Alkion kurssit ovat antaneet hyödyllisiä tietoja sovellettavaksi henkilökohtaiseen elämään ja työhön.

Elinikäisen oppimisen ajatus

Mielestäni elinikäisen oppimisen ajatus on hyvä. Sitä pidetäänkin Suomessa jo melko luonnollisena asiana. Helsingin yliopisto määritteli vuoden 2019 julkaisussaan seuraavasti: ”Elinikäisellä oppimisella tarkoitetaan ajatusta siitä, että ihminen oppii uutta koko elämänsä ajan niin muodollisessa koulutuksessa, työuransa aikana kuin vapaa-ajallakin”. Tutkimusten mukaan elinikäinen oppiminen nähdään positiivisena kansalaisten keskuudessa ja oppilaitoksissa.

Myös Valtioneuvosto ja Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistivät vuonna 2019 laajan parlamentaarisen Jatkuvan oppimisen uudistus -hankkeen, jolla tavoitellaan väestön osaamistason nousua, työllisyysasteen paranemista, osallistumisen tasa-arvon lisääntymistä sekä osaavan työvoiman saatavuuden paranemista. Tavoitteiden saavuttamiseksi asetetut toimenpiteet ovat käynnissä ja jatkuvat vuoteen 2030 saakka.

Alkiossa laaja ikäskaala

Alkio-opisto haluaa edistää omalta osaltaan elinikäistä oppimista. Asiakassihteeri Missu Flyktmanin mukaan opiskelijoiden keski-ikä on tällä hetkellä noin 24 vuotta. Kaiken kaikkiaan ikähaitari on viime vuosina liikkunut 18–65 ikävuoden välillä.

– Vanhempien aikuisopiskelijoiden kohdalla opiskelun syy on useimmiten alan vaihto. Kenties vanha työpaikka on mennyt alta tai terveydelliset syyt pakottavat miettimään uutta suuntaa elämälle. Myös lasten aikuistuminen on eräällä tavalla uuden alku, ja silloin saattaa syntyä kipinä lähteä kehittämään itseään opiskelemalla. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa opiskeluja. Alkiossa opiskelijaa autetaan löytämään se itselleen parhaiten sopiva tapa opiskella, Missu Flyktman rohkaisee.

Myös rehtori Jaana Laitila on erittäin tyytyväinen, että nuorempien joukkoon on tullut myös vanhempia opiskelijoita.

– Tulevaisuudessa elinikäisen oppimisen merkitys tulee todennäköisesti kasvamaan entisestään yhteiskunnassamme, kertoo Jaana Laitila.

Päällimmäisenä kiitollisuus

Tätä blogitekstiä kirjoittaessani kevät on puhkeamassa kukkaan. Vuosi Alkion opintoja on pian takana päin. Tällä ajanjaksolla on ollut oma tärkeä paikkansa elämänmittaisella tutkimusmatkallani. Olen todella kiitollinen siitä.

Oppiminen tulee jatkumaan muodossa tai toisessa myös tulevaisuudessa. Kiinnostavimmat lempiteemani – ihmisyys, Jumala ja merkityksellisyys – niissä riittää pohdittavaa jatkossakin.

Tähän loppuun haluan vielä sanoa, että on ollut suuri etuoikeus tutustua Alkion upeisiin opiskelijoihin ja opettajiin. Kiitos teille kaikille siitä! Jäätte sydämeeni.

Jarkon kasvokuva. Taustalla näkyy Alkion kirjaston kirjahyllyjä.
Jarkko Malinen

Loki-linja 2023-2024

Luova kirjoittaminen ja kirjallisuus

Luova kirjoittaminen ja kirjallisuus -opintolinja on oikea paikka juuri sinulle, joka olet kiinnostunut kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta! Linjalla seikkaillaan kirjoittamalla ja lukemalla. Käytäntöön liittyy myös sopivasti teoriaa. Voit suorittaa avoimen yliopiston perusopintoja kirjallisuudesta.

Hae nyt opiskelupaikkaa!

Alkio-opistolla on jatkuva haku ja joustava aloitus! Onko tavoitteenasi yliopisto- tai ammattikorkeakoulupaikka unelmiesi alalla, oman alan löytäminen tai luovan vuoden viettäminen? Alkio-opistosta saat eväät tulevaisuuteen.