|
Opiskelijablogi
|

Alkio-opiston ensimmäinen työssäoppimisjakso

Kokemukseni ja usein kysytyt kysymykset

Lue lisää blogikirjoituksia ja opiskelijatarinoita

Työharjoittelupaikan löytäminen ja kokemukseni työharjoittelusta

Alkion Akateemisesti Suomessa -kotoutumiskoulutus (Asuko) ja Suomiloikka-kielikoulutus (Sulo) -linjoilla oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa työssäoppimisjakso. Ei ole harvinaista, että kotoutumiskoulutuksella on jonkinlainen työharjoittelu osana koulutusohjelmaa ja meillä on niitä kaksi tänä vuonna: 13.11.–24.11.2023 ja 8.4.–.19.4.2024. Vaikka monille maahanmuuttajille tämä ei olekaan vieras asia, niin ryhmäkavereidenikin joukossa oli ihmisiä, joille tämä oli ensimmäinen kerta työharjoitteluun Suomessa. Usein samat kysymykset heräävät, kun on aika löytää työharjoittelupaikka.

Mikä on hyvä paikka työharjoittelulle?

Opettajan mielestä hyvä paikka on paikka, missä sinä itse haluaisit olla. Millainen koulutus sinulla on? Mistä sinä tykkäät? Millaista työtä haluaisit tehdä? Tyypillisesti vastaus kaikkiin on ”en tiedä” tai ”en välitä”.

Tässä vaiheessa elämääni olen käynyt 4 eri työharjoittelussa ja mielestäni kysymyksen pitäisi olla sen sijaan ”Missä voi harjoitella taitoja, joita haluat parantaa?”. Maahanmuuttajille tärkein taito, jota he haluavat harjoittaa, on suomen kieli. Siksi paikan tulisi mukautua tähän toiveeseen. Minun ja tuntemieni ihmisten kokemuksessa paras paikka työharjoitteluun on mennä joko maahanmuuttajien kanssa työskentelevään paikkaan, vapaaehtoisjärjestöön tai paikkaan, joka työskentelee lasten kanssa (kuten koulu tai päiväkoti).

Mistä löydän työharjoittelupaikan?

Voit tehdä monia asioita löytääksesi työharjoittelupaikan. Voit kysyä paikasta, josta pidät henkilökohtaisesti ja jossa käyt usein, kysyä kotisi vieressä olevasta paikasta (mukavuuden vuoksi) tai etsiä verkosta, millaisia yrityksiä ja organisaatioita kaupungissasi on.

Miten voin pyytää työnantajalta harjoittelua?

Yleisin tapa on mennä kysymään, soittaa tai lähettää sähköpostia. Itse pidän viimeisestä, vaikka se onkin vähiten tehokas. Kukaan meistä ei halua soittaa tai kysyä, mutta se tekee työt paljon nopeammin.

Ennen kuin kysyt, mieti, mitä voit sanoa itsestäsi ja työkokemuksistasi. Voit jopa kirjoittaa tekstin käytettäväksi sähköpostimallina. Myös CV:n tai portfolion lähettäminen työnantajille auttaa.

Omat kokemuksestani syksyn työssäoppimisjaksosta

Näin minä löysin itselleni työharjoittelupaikan ja haluaisin nyt kertoa kokemuksestani tämän syksyn työssäoppimisjaksosta. Minulla oli työssäoppimisjakso Paremmin Yhdessä ry:ssä Jyväskylässä. Paremmin Yhdessä ry tekee kotoutumista ja yhteiskunnan vastaanottavuutta edistävää työtä Jyväskylän seudulla ja niihin liittyvää vaikuttamistyötä myös Keski-Suomessa ja valtakunnallisesti. Tämä oli toinen kerta, kun menin sinne harjoituksiin, ensimmäinen oli kesä-heinäkuussa 2023. Siksi tunsin jo ennestään henkilöstön ja heidän siellä tekemänsä työt.

Joka maanantai klo 9.00–11.00 aamulla meillä oli palaveri muun henkilöstön ja harjoittelijoiden kanssa. Siellä keskusteltiin mitä töitä viime viikolla tehtiin ja mikä olisi tulevan viikon suunnitelma. Tämän palaverin jälkeen ensimmäisenä työharjoittelupäivänä päätettiin, että minä ja toinen harjoittelija työskentelemme PYR:n podcastin suunnittelussa ja organisoinnissa sekä blogien kirjoittamisessa.

Tämän tehtävän saatuamme aloimme töihin. Ajatuksena oli, että tämä olisi podcast PYR:n työstä, työntekijöiden, vapaaehtoisten ja harjoittelijoiden kokemuksista sekä tietoa maahanmuuttajille, jotka haluavat oppia suomen kieltä tai löytää työharjoittelupaikan. Koko ensimmäisen viikon kirjoitin google-dokumentin, jossa kuvailtiin tulevan podcastin tiedot: nimi, pituus, idea jne. Viikon päätteeksi jouduimme esittelemään ohjaajallemme kaiken mitä tehtiin ja keskustelemaan joistakin kysymyksistä, joista ei ole vielä keskusteltu, esimerkiksi mitä mikrofonia, ohjelmistoa ja tekstitystapaa voisimme käyttää. Podcast päätettiin myös tehdä sekä ääni- että videomuodossa.

Koko harjoituksen ajan kirjoitimme tekstejä myös PYR:n blogiin. Tekstini keskittyivät pääasiassa erilaisiin maahanmuuttajille tarkoitettuihin kirjoihin ja resursseihin.

Kameran näytössä näkyy palaverihuoneen haastattelutilanne, jossa Nana haastattelee toista henkilöä.

Toinen viikko alkoi uudella palaverilla ja matkalla Kelaan. Paremmin Yhdessä ry tekee säännöllisiä matkoja Kelaan, jossa he auttavat maahanmuuttajia Kela-hakemusten täyttämisessä. Siellä minulla oli mahdollisuus kokeilla tulkkaustyötä. Koska puhun useita kieliä, pystyin kääntämään asiakkaiden kysymykset kollegoilleni ja autoimme heitä yhdessä.

Toisen työssäoppimisjaksoviikon päätehtäväni oli podcastin tallentaminen sekä video- että audiomuodossa ja molempien versioiden editointi. Haastattelua varten perustimme palaverihuoneen kulman ja minä tarkistin ohjelmistot ja laitteet samalla kun kollegani haastatteli PYR:n osallisuuden ja vapaaehtoistoiminnan asiantuntijaa Annika Guttormsenta. Kun kaikki oli tallennettu, editoin ensimmäisen jakson Movavi Editorissa ja Adobe Procreate:ssa. Toinen harjoittelija tarjoutui tekemään logon podcastille.

Työpiste, jonka tietokoneen näytöllä podcastin editointi.

Loppujen lopuksi kokemukseni työssäoppimisjaksosta oli mielestäni positiivinen. Olin onnekas saadessani mennä paikkaan, josta pidin, ja tehdä työtä, jota pidin mielenkiintoisena ja luovana. Kirjoittamalla tämän blogikirjoituksen toivon kannustavani ihmisiä kokeilemaan jotain uutta ja tekemään työtä, jota et ole koskaan ennen tehnyt. Ehkä harkitsisit, vaikka mennä Paremmin Yhdessä ry:hyn ja tehdä heidän kanssaan vapaaehtoistyötä!

 

Kuvat: Katri Liukko

 

Blogitekstin kirjoittajan Nanan kuva
Kaigorodova Nana

Akateemisesti Suomessa -kotoutumiskoulutus 2023–2024